El RACC i la FIA engeguen una campanya per reduir les distraccions amb el mòbil

  • La campanya #ParkYourPhone s’adreça a conductors, ciclistes i vianants i es difondrà en una vintena de països.
  • Parlar per telèfon al volant multiplica per 4 la probabilitat de patir un accident

El RACC i la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) han llançat avui una campanya de sensibilització que té l’objectiu de reduir els accidents de trànsit causats per l’ús del telèfon mòbil. Sota el lema #ParkYourPhone (“Aparca el teu telèfon”), s’adreça a conductors, ciclistes i vianants, i consta de vídeos, imatges i fulletons que el RACC difondrà als seus canals de comunicació.

La campanya s’ha presentat als membres del Parlament europeu i es posarà en marxa en una vintena de països d’Europa, Àfrica i Àsia, com ara França, Itàlia, els Països Baixos, el Regne Unit, els Emirats Àrabs Units o Tanzània.

Els missatges de la campanya pretenen sensibilitzar tota la ciutadania i promoure l’ús responsable del mòbil en els desplaçaments. Són missatges directes, concisos i fàcils de recordar, com ara “No escriguis i condueixis” o “Posa les dues mans al volant i concentra’t en la carretera”. També s’utilitzen dades reals alertant que parlar per telèfon multiplica per 4 la probabilitat de patir un accident i que els conductors que escriuen un missatge tenen 23 vegades més probabilitats d’accidentar-se.

Entre els materials de la campanya, destaquen diversos vídeos animats de 30 segons que alerten dels perills d’utilitzar el telèfon mòbil mentre conduïm, caminem o anem en bicicleta, i que es difondran en canals digitals i xarxes socials. Tot aquest contingut s’aglutina a la pàgina web parkyourphone.eu, que s’ha creat com a nexe per a tots els països participants.

 

L’ús del mòbil és habitual en moments crítics dels desplaçaments

Malgrat la seva perillositat, l’ús del mòbil es troba entre les distraccions més freqüents i apareix com a factor concurrent en molts sinistres. De fet, l’any passat un estudi del RACC advertia que el 26% dels conductors admeten utilitzar el mòbil “sempre o sovint” en els seus desplaçaments, un percentatge que augmenta fins al 47% en el cas dels vianants. Aquest mateix estudi posava de manifest que el 43% dels conductors reconeixen pràctiques tan perilloses com escriure missatges amb el cotxe en moviment, o que 1 de cada 5 vianants continua utilitzant el mòbil mentre creua el pas de zebra.

Per reduir l’accidentalitat relacionada amb l’ús del mòbil, el RACC recomana:

  • Promoure l’ús d’aplicacions que bloquegen el mòbil durant la conducció.
  • Exigir que es creïn certificacions (per exemple, una norma ISO) per poder homologar apps relacionades amb la mobilitat i identificar-les com a segures i compatibles amb la conducció.
  • Implicar les grans empreses d’Internet, fabricants de telèfons mòbils i operadores de telecomunicacions en la millora de les aplicacions mòbils per a una integració més segura en la conducció.

A més de l’ús del mòbil, es consideren distraccions altres accions com manipular el GPS, buscar objectes, menjar, beure, fumar o discutir amb els acompanyants. Segons la Dirección General de Tráfico (DGT), els accidents per distracció causen el 30% de les víctimes mortals de trànsit al nostre país, unes 500 persones l’any, i s’han convertit en la primera causa d’accidentalitat a Espanya.

(43 Posts)